2020-12-09 09:02:50• hírek • Fizetett tartalom

Így előzd meg a túlevést decemberben

Az év végi ünnepek alkalmával szinte senki sem kerülheti el, hogy többet egyen a kelleténél. A karácsonyi vacsora vagy a szilveszteri evés-ivás joggal lehet rémálma az egészséges táplálkozás híveinek. Biztosan te is szembesültél már azzal, hogy januárban többet mutat a mérleg, mint az ünnepek előtt. De van megoldás!

 

Mit tehetsz a decemberi túlevés elkerülése érdekében?


Készülj tudatosan az ünnepekre! Őrizd meg az alakodat, amelyre az év végi habzsolások jelenthetnek veszélyt. A szabadidődet próbáld meg aktív pihenéssel tölteni! A csípős hidegben történő testmozgás, kirándulás jobban égeti a kalóriákat. Tereld el a figyelmedet a felesleges nassolásról aktív fizikai- vagy szellemi tevékenységekkel! Biztosan akad néhány olyan könyv a polcodon, amelynek elolvasását halogatod egy ideje. Készíts ajándékokat saját kezűleg szeretteidnek, barátaidnak. De az év végi nagytakarítás is vetekszik egy kiadós edzéssel. 


Hasznos megoldás az is, ha az ünnepek előtti hetekben kevesebbet eszel, és többet sportolsz. Ha ledobsz néhány kilót karácsony előtt, akkor „lesz hely” az ünnepi fogások okozta plusz kilóknak is. Persze ez nem jelenti azt, hogy éheztetned kell magadat. Az újévet pedig érdemes pár napos böjtöléssel kezdeni, hogy az emésztőrendszered is „fellélegezhessen” a hirtelen jött igénybevétel után.


Természetesen nem kell szigorú diétát követned a két hetes ünnepi szabadságod alatt. Egy ínycsiklandozó, hagyományos töltött káposzta, az elmaradhatatlan mákos és diós bejgli vagy a nagyi zserbója kivételt képezhet. A rokonlátogatás alkalmával sem sértheted meg szeretteidet azzal, hogy diétára hivatkozva nem eszel a zsírosabbnak, szénhidrátban dúsabbnak ítélt ünnepi étkekből. Egy-két alkalomtól, amikor degeszre eszed magad még nem fogsz hirtelen meghízni.


Fogyassz egészségesebb finomságokat!


Egy kis odafigyeléssel nemcsak finom, hanem egészséges édességeket is készíthetsz. A mézzel és fahéjjal összekevert dió és mogyoró igazán finom desszert lehet, vagy ropogtatnivaló az esti filmnézéshez. Részesítsd előnyben a szárnyas és hal ételeket, amelyek könnyebben emészthetőek és kevésbé zsírosak.  Csokoládé helyett dobj be inkább egy fehérjeszeletet, amely számos ízesítésben kapható már. Amellett, hogy finom, még teltségérzetet is ad, amely szintén segít abban, hogy kevesebbet egyél az ünnepek alatt. Sőt, ha mellé még mozogsz is egy kicsit, akkor tényleg tudatos maradsz az ünnepek alatt, esetleg még izmosodsz is.


A cukros üdítők helyett inkább az ásványvizet vagy a zöld teát részesítsd előnyben, hiszen az üdítőitalokkal is rengeteg felesleges kalóriát tudsz bevinni. A megfelelő mennyiségű folyadékbevitel különösen fontos a túlevések időszakában. Evés közben ne igyál túl sokat, inkább csak kortyolgass. Ha túlságosan felhígulnak az emésztőnedvek, akkor a megfelelő emésztéshez a szervezeted túlzott gyomorsavtermelésbe kezd, amely hosszú távon káros lehet. Étkezés után várj legalább negyed órát, hogy ülepedjen az elfogyasztott étel és csak utána gondoskodj a folyadékpótlásról!


Azt is érdemes észben tartanod, hogy az étkezések alkalmával a jóllakottság érzése nem alakul ki azonnal. Legalább húsz percnek kell eltelnie, hogy az agyad „felfogja”, hogy megfelelő mennyiségű táplálékot vittél be. Ne szedj azonnal repetát a kiürült tányérodba, hiszen lehet, hogy már csak a szemed kívánja az ételt!


Vigyázz arra, hogy ne szokj hozzá a túlevéshez, mert a gyomor elég gyorsan kitágul. Ha mégis rád törne a farkaséhség, akkor csillapítsd gyümölcsökkel, magvakkal vagy fehérjeszelettel, mintsem egy újabb adag vacsorával. Igyekezz, hogy a gyomrod űrtartalma és izomzata visszatérjen a régi “formájába”!


Aktív pihenéssel a kalóriák ellen


Egy kiadós vacsora után jól esik egy téli séta a családdal vagy barátokkal, és segíthet ledolgozni a kalóriákat. A csizmád alatt ropogó hó és az ünnepi díszkivilágítás, vagy az ablakokban látható fényfüzérek okozta hangulatot csak az év ezen szakaszában élheted át. Engedd szabadjára kicsit gyermeki énedet! Barátaiddal, gyermekeiddel építsetek hóembert, szánkózzatok vagy hógolyózzatok egyet. A mozgás nem csak a kalóriák ellen jó, hanem kiváló stresszoldó hatással is bír.


A lényeg az, hogy feleslegesen ne stresszeld magad az ünnepek alatt azzal, hogy folyton a kalóriákat számolod, és azt figyeled hányadik szelet süteményt vagy sült húst eszed. Az ünnep a pihenésről, a szeretteiddel való együttlétről és a kulináris élvezetekről is szól. Ha kicsit odafigyelsz, és tudatosan táplálkozol ilyenkor is, akkor elkerülheted, hogy felszaladjanak a kilók. Ha egész évben odafigyeltél az egészséges táplálkozásra és a megfelelő mozgásra is, akkor nem kell tartanod az év végén egy-két nagyobb lakomától. 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: